Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Xeon LGA771 na LGA775

Benio21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim, bawił się ktoś we wstawianie Xeona (który jest fabrycznie dla podstawki LGA771) na podstawkę LGA775? Mam zamiar zmienić swojego pentium dual core E6600 3.06Ghz na jakiegoś Xeona np. E5450 i nie wiem jak to jest z chłodzeniem. Będę musiał je wymienić? Bo mam boxowe. Sama modyfikacja nie wydaje się skomplikowana.

Opublikowano

Ja osobiście się tak nie bawiłem ale czytałem o tym.

Co do coolera to boxowy zawsze warto wymienić na takiego chociażby taniego spartana od silentiumPC czy coś podobnego. Cichszy i wydajniejszy.

Opublikowano

@1373230489-U611928.pngTroLLu też to robił. Jak masz sprawną rękę to tego moda szybko zrobisz.

Co do chłodzenia, warto byłoby tego xeona dobrze chłodzić.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

jedyne co jest jako tako skomplikowane to wycinanie platiskuw  sockecie tak by nie uwalic plyty (nie pogiac pinow), reszta w zasadzie latwa, bo ogranicz sie do update biosu (czasami i nawet tego nie trzeba, ale niektore instrukcje xeona nie beda dzialac, malo znaczace przy zwyklym korzystaniu z pc)

zalezy jaki box, jak masz tego wyzszego to takiego e5450 powinien ogarnac, jak tego niskiego to by sie przydalo zainwestowac w cos lepszego

­

Opublikowano

Moja płyta główna:
https://pl.msi.com/Motherboard/G41M-E43#hero-overview

Zamierzam kupić:

http://olx.pl/oferta/xeon-x5460-3-16-ghz-12-mb-cache-przerobiony-na-775-lepszy-niz-q9650-CID99-IDeNiCX.html#ec78989f70

Powinno wszystko działać, bo chipset jest zgodny, ale wolę zapytać xD Będzie to działało? Czy X5460 to za dużo dla tej płyty głównej? Jeśli tak to rozejrzę się za jakimś E5450.

Opublikowano

nie ma sensu, gdyz ten cpu jest dosyc cieply (120w tdp), sluzy glownie do oc, a twoja plyta glowna do tego sie nie nadaje (slaba, nie chlodzona sekcja zasilania). bierz e5450, wsadz go i miej spokoj

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...